LOVE BOOKS-LOVE READ :ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΑΜΑΡΗ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΑΜΑΡΗ



Από τις εκδόσεις ΕΞΗ κυκλοφορεί η νέα σου  ιστορία  ‘ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ’’. Πες μας λίγα λόγια για τους ήρωες του βιβλίου και την ιστορία τους.



 Η Ερασμία κι ο Νικήτας είναι γόνοι εύπορων οικογενειών της ελληνικής παροικίας της Βηρυτού με πολύ διαφορετικές όμως ζωές και παραστάσεις. Εκείνη είναι ένα άτομο πλήρως καταπιεσμένο από το οικογενειακό της περιβάλλον που αποζητά τρόπους να διοχετεύσει την ενέργειά της. Εκείνος κοσμοπολίτης, με σπουδές στο εξωτερικό και συνήθειες που δεν συνάδουν με τα ήθη της κλειστής τους κοινωνίας. Μοιραία όταν δυο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι ερωτεύονται αυτό φέρνει μια θύελλα στις ζωές τους. Στο βιβλίο υπάρχουν κι άλλοι ήρωες που παρόλο που δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι πράξεις τους στέκονται καταλυτικές στην πλοκή της ιστορίας.. Η Μαρίκα, η Αϊσέ,ο Αμπού Χαλίλ, ο Ζαν Πιέρ είναι μερικοί από αυτούς..

Πιστεύεις  πως  η καλή ψυχολογία βοηθάει στη συγγραφή ; 

Αυτό κατά την άποψη μου είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Κάθε δημιουργός εμπνέεται κάτω από ιδιαίτερες δικές του συνθήκες, άλλοι γράφουν όταν είναι καλά ψυχολογικά, για άλλους λειτουργεί αντίστροφα. Εμένα μου αρκεί να θέλω να γράφω, είτε είμαι σε καλή ψυχολογία είτε όχι. 


Αν σου ζητούσαν να διαλέξεις μια  αγαπημένη σου σκηνή από το βιβλίο , ποια θα ήταν αυτή;

 Νομίζω ότι είναι εκεί που ενώ είναι αγκαλιά και γίνεται ο πόλεμος μέσα της, η Ερασμία λέει στον Νικήτα «Η για πάντα ή ποτέ ξανά..». Επίσης υπάρχει και μια ακόμη πολύ δυνατή σκηνή όπου η Ερασμία μέσα στη βροχή τον ψάχνει απελπισμένη, έχει κι αυτή λόγους που δεν μπορώ να προδώσω κι ο Νικήτας με την αντίδραση του απογειώνει το συναίσθημα..

 Ποια  πιστεύεις  ότι  είναι  η μαγική συνταγή που πρέπει να υπάρχει σε ένα βιβλίο για να μπορέσει να αγγίξει την καρδιά του αναγνώστη

Μιλώντας σαν αναγνώστρια θα πω ότι ψάχνω δυο πράγματα από τα βιβλία. Το ταξίδι και το συναίσθημα. Μου αρέσει να ταξιδεύω, να σχηματίζω εικόνες και να περιδιαβαίνω σε μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ. Από την άλλη τα βιβλία που κάνουν τον αναγνώστη να αισθανθεί, να βιώσει συναισθήματα μέσα από τις καταστάσεις που ζουν οι ήρωες μοιραία είναι τα επιτυχημένα βιβλία γιατί με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ταύτιση του ήρωα με τον αναγνώστη.


Τι βήματα ακολουθησες  για να φτάσεις στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα;Είχες  μια συγκεκριμένη  πορεία ή στην πορεία της συγγραφής άλλαξε; 

Πάντα ακολουθώ την ίδια μέθοδο όταν καταπιάνομαι με το γράψιμο. Μια πρώτη σκέψη σχηματίζεται στο μυαλό μου, κάνω την έρευνά μου και ξεκινάω το γράψιμο ψάχνοντας παράλληλα ό, τι χρειάζομαι και για αποφεύγω τυχόν ασάφειες και λάθη.


Υπήρξε κάποιο σημείο στο βιβλίο  που σε δυσκόλεψε λίγο  περισσότερο; 

 Το «Κάποτε στη Βηρυτό» βγήκε αβίαστα από μέσα μου σαν νεράκι μέσα σε ένα καλοκαίρι, δεν με δυσκόλεψε πουθενά, έγραφα και το ζούσα, το απόλαυσα.

  Αν σου ζητούσαν  να περιγράψεις με ένα επίθετο τους ήρωες της ιστορίας ποιο θα αντιστοιχούσε στον καθένα και γιατί; 

Η Ερασμία μου δεν θα έλεγα ότι είναι εγωίστρια, είναι παρορμητική αφού γίνεται έρμαιο των συναισθημάτων της. Ο Νικήτας είναι ο άνθρωπος που έχει αποδεχτεί τα λάθη του και πληρώνει το τίμημα αγόγγυστα, πολύ υπομονετικός..



Ποιο από τα βιβλία σου  θα ήθελες να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη ; 

Νομίζω ότι επειδή το «Οι μεγάλες αγάπες ξημερώνουν μόνες» κινείται σε δύο χρόνους και τρέχουν παράλληλα δυο πολύ δυνατές ιστορίες θα ήταν το ιδανικό για να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη! Αν και η παραγωγή του μάλλον θα ήταν αρκετά ακριβή!




Υπάρχει κάποιος  ήρωας  του βιβλίου που του  έχεις μεγαλύτερη αδυναμία; 

Δεν μπορώ να τους ξεχωρίσω, τους αγαπώ όλους εξίσου.. Είναι κομμάτια δικά μου όλοι τους..


Αν σου δινόταν η ευκαιρία να ξαναγράψεις  κάποιο από τα βιβλία σου θα άλλαζες  κάτι

Ούτε τελεία.. Τα έγραψα όπως ακριβώς ήθελα να τα γράψω..


Πες μας   λίγα λόγια για την Ελένη  Ποιο είναι το μότο της; Τι την εξοργίζει; Τι δε θα μπορούσε να συγχωρήσει ποτέ ;;Ποια είναι η αγαπημένη της ταινία ;Πιστεύει στη φιλία; Τι θεωρεί απόλυτη ευτυχία; Και τι θα ήθελε να ευχηθεί  στον εαυτό της και στους αναγνώστες της;

 Από πού να ξεκινήσω;; Αγαπώ τα ταξίδια, τις ταινίες, τη μαγειρική! Πιστεύω στον θεσμό της οικογένειας και στους φίλους που γίνονται οικογένεια! Μισώ τη βλακεία που προέρχεται από την ημιμάθεια και την έλλειψη κριτικής σκέψης, τη στασιμότητα και το απών κράτος δικαίου. «Άδραξε τη μέρα!» ένα μότο που με αντιπροσωπεύει αν και όχι το μοναδικό! Εύχομαι υγεία ψυχική και σωματική σε όλους μας, οι ζωές μας να αποκτήσουν και πάλι μια ομαλή ροή μακριά από τη σκιά που μας ζώνει.

Σε ευχαριστώ πολύ!

ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Love Books-Love Read


 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Ελένη Κεραμάρη γεννήθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Επιστήμες της Προσχολικής Αγωγής. Τα ταξίδια του μυαλού και της ψυχής είναι η αγαπημένη της ασχολία.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

ΤΟ ΑΛΦΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΜΟΥ 

 


ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

 Μακεδονία, 1960

Μέσα στα καπνοχώραφα του κάμπου γεννιέται ένας απαγορευμένος έρωτας. Η Ανδριανή πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία. Ο Οδυσσέας από την Ανατολική Θράκη. Τα εμπόδια ανυπέρβλητα, μα η δίψα τους μεγάλη. Όταν η αποκάλυψη έρχεται, η σύγκρουση είναι αναπό­φευκτη και οι συνέπειες οδυνηρές.

Ο δρόμος του μαρτυρίου για την Ανδριανή ξεκινά. Ένας παρά τη θέλησή της γάμος με τον Χαρίλαο, έναν πλούσιο έμπορο από την Πόλη, που κρύβει ένοχα μυστικά, γίνεται η φυλακή της. Ο Οδυσσέας, προσπαθώντας να ισορροπήσει μέσα στην τρέλα του, βρίσκει διέξοδο στη φυγή. Απαρνιέται την οικογένειά του και κρεμιέται από το ανεκπλήρωτο όνειρο της ζωής του.

Ένα γύρισμα της μοίρας και το παρελθόν έρχεται πάλι μπροστά. Πρέπει ν’ αντισταθούν στη δύναμή του. Μπορούν όμως;

Ένας μεγάλος έρωτας που αναζητά την ολοκλήρωσή του. Ένας ύμνος στην αληθινή αγάπη που παραμερίζει κάθε εμπόδιο.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΞΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΕΣ 


ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Όταν οι μελανιές στο κορμί της άρχισαν να γίνονται ο μόνιμος σύντροφός της, η Μελίνα αποφάσισε πως έπρεπε να φύγει. Το αρχοντικό δίπλα στη λίμνη ήταν η τελευταία ελπίδα σωτηρίας της, εκεί δεν θα μπορούσε να τη βρει κανείς… ούτε εκείνος. Ήταν το μόνο μέρος που θα μπορούσε να κρύψει τη ντροπή της ψυχής της. Όπως έκανε κάποτε κι εκείνη…

Το γράμμα που βρίσκει μέσα στο μπαούλο της σοφίτας, γραμμένο πενήντα χρόνια πριν, μοιάζει να έχει αποδέκτη του την ίδια. Καινούργια πρόσωπα έρχονται στη ζωή της, που όμως κάτι της κρύβουν. Ακόμα και το βλέμμα του Σταύρου, που της δείχνει ότι την έχει ερωτευτεί παράφορα, το σκεπάζει μια ενοχή που δεν μπορεί να εξηγήσει. Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του παρελθόντος στοιχειώνουν το παρόν της. Γιατί χωρίς να το γνωρίζει, αποτελεί μέρος μιας παλιάς και ξεχασμένης ιστορίας, που κρύβει μέσα της μίση και πάθη, μα και την ανάγκη για εκδίκηση και δικαίωση.

Κανείς δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από το παρελθόν του, όσο κι αν το προσπάθησε. Γιατί η ζωή σε φέρνει πάντα αντιμέτωπο με αυτό που φοβάσαι περισσότερο, με την αλήθεια της ψυχής σου.

ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ :

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΞΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΕΣ

https://lovebooksloveread.blogspot.com/2018/07/blog-post_21.html

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Βηρυτός 1955. Η ελληνική παροικία που δημιούργησαν μετά την καταστροφή οι διωγμένοι Έλληνες της Σμύρνης, έμελλε να είναι ο τόπος που η Ερασμία θα συναντήσει τον Νικήτα. Γόνοι εύπορων οικογενειών και οι δύο, μα πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Εκείνη καταπιεσμένη από έναν πατέρα δεσποτικό και μια μάνα αυταρχική. Εκείνος με σπουδές στη Γαλλία, κοσμογυρισμένος και με συνήθειες μποέμικες. Οι λόγοι που τους έφεραν κοντά σκοτεινοί, όπως και τα μυστικά που τους χώρισαν…

Όταν η Ερασμία μαθαίνει την αλήθεια, λυγίζει, όμως παίρνει την απόφαση να απαρνηθεί το παρόν και να συνεχίσει τη ζωή της. Θα αλλάξει ταυτότητα και θα χαθεί στα γραφικά δρομάκια της επαρχίας της Γαλλίας, ξέροντας ότι εκεί δεν μπορεί να τη βρει κανείς. Μα δεν υπολόγισε σωστά. Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, η αγάπη δεν ξεχνά. Και τότε οι άνθρωποι καλούνται είτε να συγχωρήσουν, είτε να βάλουν τον εγωισμό τους μπροστά και να κλείσουν την πόρτα στην ευτυχία. Και η Ερασμία δεν ήξερε ως εκείνη τη στιγμή μέχρι πού μπορούσε να φτάσει για να εκδικηθεί την προδοσία του…

Κάποτε ορκίστηκα να μην ξεχάσω ποτέ… Στο παιχνίδι του έρωτα όμως δεν υπάρχουν νικητές. Υπάρχουν αυτοί που τυφλωμένοι από εγωισμό καταστρέφουν την αγάπη.

Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο γεμάτο έντονα συναισθήματα, εικόνες και αρώματα από την πολύπαθη Βηρυτό, την ονειρική Αλσατία και τη νοσταλγική Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ :

https://lenalovebooksloveread.blogspot.com/2021/07/love-books-love-read_5.html



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις