LOVE BOOKS-LOVE READ :ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΛΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

 ΣΤΑΛΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ 





Πείτε μας λίγα λόγια  για το νέο σας   βιβλίο που κυκλοφόρησε  πρόσφατα από τις πρότυπες εκδόσεις ΠΗΓΗ με τον τίτλο ''ΜΑΥΡΟ ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ'' .



Το Μαύρο είναι σειρά από τρία εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους βιβλία. Οι «Δανεικές Ταυτότητες», είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου μέσα από το οποίο οι αναγνώστες θα γνωρίσουν τους ανθρώπους που ζουν στον κόσμο του πληρωμένου εγκλήματος άλλοι από επιλογή και άλλοι επειδή παγιδεύτηκαν. Θα παρακολουθήσουν τις ζωές τους και θα μάθουν τα μυστήρια που κρύβονται πίσω από όσα τους συνδέουν και τους χωρίζουν. Κι όσο οι αναγνώστες θα εισχωρούν στον κόσμο και στις σκέψεις τους οι σχέσεις των ηρώων θα ισορροπούν ανάμεσα στην αγάπη, στον έρωτα και στο μίσος.

 


Υπήρξαν κάποιοι ήρωες που σας δυσκόλεψαν και κάποιοι που αγαπήσατε περισσότερο;

Γνώρισα τους ήρωες μου ως παιδιά όταν ήταν ακόμα αθώοι και ευαίσθητοι. Έζησα με τον καθένα τα γεγονότα που άνοιξαν πληγές και χάραξαν το σημάδι που μέχρι το τέλος της ιστορίας τον αποσύνδεσε από κάθε συναίσθημα. Αυτό ήταν το «δύσκολο» γιατί δεν έγραφα μόνο αλλά ένιωθα την μάχη που έδιναν για να μην έχουν επαφή με τις ευαισθησίες τους. Κι αν αυτό ήταν το δύσκολο, αυτός ήταν και ο λόγος που ακόμα κι αν κάποιες πράξεις τους δεν τις δικαιολόγησα, τους αγάπησα. Όλους.

 


  Από την εξαιρετική τριλογία του  Μπλε, φτάσαμε στην τριλογία του  Μαύρου. Τι ρόλο παίζουν τα  χρώματα  στη ζωή σας ώστε η κάθε τριλογία  να αντιστοιχεί σε άλλο χρώμα;



Το Μπλε ήταν μια ιστορία που ολοκληρώνεται σε τρία βιβλία με κοινό χρώμα το Μπλε. Αντιθέτως, το Μαύρο είναι το κοινό χρώμα σε τρεις ιστορίες εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους. Η ζωή μας πλαισιώνεται από χρώματα, όσα βλέπουμε γύρω μας έχουν χρώμα. Υπάρχουν όμως και αυτά που νιώθουμε και καθορίζουν τον χαρακτήρα μας. Σε αυτά, βάζω τα δικά μου χρώματα και τα συμβολίζω με στοιχεία της φύσης. Ο θυμός γίνεται καταιγίδα, ο ήλιος γαλήνη, η λύπη βροχή, η οργή τρικυμίες. Όλα είναι συμβολικά.

 

Τι βήματα ακολουθήσατε  για να φτάσετε στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα; Είχατε  μια συγκεκριμένη  πορεία και μείνατε σταθερή στην κατάληξη των ηρώων σας;

Η ιστορία είναι πολύ διαφορετική όσο είναι μια ιδέα στο μυαλό μου κι εντελώς διαφορετική όταν οι ήρωες αποκτούν χαρακτήρα και δημιουργούν την πλοκή οι ίδιοι. Στο μυαλό μου είχα το θέμα της ιστορίας μέσα από την πορεία του κεντρικού ήρωα, του Άλκη, στον σκοτεινό κόσμο της διαφθοράς. Η άνοδος και η πτώση του. Για να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα ακολούθησα κάθε του βήμα ένιωσα κάθε του συναίσθημα και «διάβασα» κάθε του σκέψη. Το ίδιο έκανα και με τους υπόλοιπους ήρωες . Άφησα να μπουν ο ένας στον δρόμο του άλλου σε μια πορεία που προέκυψε κατά την διάρκεια της συγγραφής, άφησα να κάνουν λάθη, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να καταστρέψουν και να καταστραφούν. Την κατάληξη τους την καθόρισε η ίδια τους η ιστορία.

   

Πιστεύετε ότι χρειάζεται να έρχεται η λύτρωση και η δικαίωση πάντα για τους ήρωες ή κάποιες στιγμές να υπερισχύει το κακό όπως γίνεται και στην ίδια ζωή κάποιες φορές;

Περισσότερο με ενδιαφέρει να νιώσω και να αποδώσω σε κάθε επίπεδο τον ψυχισμό των ηρώων και την ένταση στην πλοκή της ιστορίας τους. Οι ήρωες είναι άνθρωποι. Έχουν δύο πλευρές, την καλή και την κακή και κρύβουν δύο εαυτούς τον καλό και τον κακό. Κι αφού την ζωή δεν μπορούμε να την ορίσουμε και να την ελέγξουμε, θέλουμε στα βιβλία τουλάχιστον να τιμωρούνται οι κακοί και να λυτρώνονται οι καλοί. Η μυθοπλασία βασίζεται στην πραγματικότητα και είναι ένα παιχνίδι μεταξύ της φαντασίας με τον ρεαλισμό. Με μαγεύουν και τα δύο μα επιλέγω τον ρεαλισμό και αφήνω την ιστορία να ορίσει το τέλος της.

 

Πείτε μας μια αγαπημένη σας σκηνή από το  βιβλίο. 

Μία από τις ελάχιστες σκηνές όπου ο ήρωας μου, ο Άλκης, κλαίει. Στη μέση της ζωής του κρατώντας μια φωτογραφία του όταν ήταν παιδί παραδίδεται στο συναίσθημα για ελάχιστες στιγμές και γίνεται άνθρωπος.

 



Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο δυνατό συναίσθημα;

Αυτό που μας φέρνει σε επαφή με τα πιο ακραία σημεία του εαυτού μας.

 

Ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι της συγγραφής;

Δυσκολότερο αλλά δημιουργικό. Η αρχή της ιστορίας εκεί που ο ήρωας σταματά να είναι μια ιδέα στο μυαλό μου και ζωντανεύει με την γραφή μου. Η γνωριμία μου μαζί του, η προσπάθεια να νιώσω σε όλα τα επίπεδα τον ψυχισμό του ώστε να μπορεί να με ‘εμπιστευτεί’ να επικοινωνήσει μαζί μου και να με οδηγήσει στην ιστορία.

 

Θεωρείτε ότι η καλή ψυχολογία βοηθάει στη συγγραφή;

Η συγγραφή είναι ένας κόσμος όπου ζουν μόνο οι ήρωες μου και εγώ. Τίποτα από την εδώ πραγματικότητα δεν υπάρχει εκεί. Θα έλεγα ότι για μένα ισχύει το αντίθετο. Η συγγραφή με βοηθάει να έχω καλή ψυχολογία για να αντιμετωπίζω την καθημερινότητα.

 

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα θέλατε να διαβάσετε πολύ αλλά δεν τα έχετε καταφέρει ακόμη; Αν ναι ποιο;

Όταν θέλω να διαβάσω ένα βιβλίο δεν το αφήνω ποτέ για αργότερα.

 

Πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του βιβλίου; 

Η πρώτη λέξη γράφτηκε στις 24 Αυγούστου το 2015 και μέσα σε λίγους μήνες η ιστορία είχε τελειώσει. Το κείμενο όμως ήταν μέχρι φέτος στα χέρια μου και έκανα αλλαγές και διορθώσεις μέχρι που ξεκίνησε η σελιδοποίηση για να  πάρει τον δρόμο για το τυπογραφείο.

 


Ποιος από τους ήρωες των  βιβλίων σας θα θέλατε να είναι κομμάτι της ζωής σας;

Ο Ιάσονας Μαράντης από το Μπλε.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας από το βιβλίο και για ποιο λόγο;

Ο Άλκης. Είναι ο πρώτος ήρωας η έμπνευση για να δημιουργηθεί ο βιβλίο. Άρα, τον έζησα πολύ πριν γεννηθεί και γεννήθηκε επειδή τον αγάπησα και ήθελα να του δώσω ζωή για να γράψει την ιστορία του.

 

Υπάρχει κάποιο από τα  βιβλία σας  που ενώ το είχατε  ολοκληρώσει κάνατε αλλαγές γιατί δεν είχατε μείνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα;

Ναι, οι ‘Δανεικές Ταυτότητες» ήταν αρχικά χωρισμένες σε κεφάλαια αλλά ήξερα ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Το άφηνα μέχρι να νιώσω «την δική του μορφή» μέχρι που ήρθε ο εγκλεισμός και το τίναξα κυριολεκτικά στον αέρα αλλάζοντας τα πάντα και δίνοντας του μια ιδιαίτερη μορφή που ένιωσα ότι είναι η δική του ταυτότητα. Το ίδιο έχει συμβεί με την τρίτη ιστορία της σειράς «Μαύρο» που ενώ ήταν ολοκληρωμένη την τροποποίησα αρκετές φορές αφού με την πάροδο των χρόνων γνώρισα καλύτερα τους ήρωες μου και η πλοκή άλλαξε.

 

Ποιες ώρες της ημέρας γράφετε; Και όταν γράφετε απομονώνεστε;

Γράφω όταν ξέρω πως δεν έχω να πάω πουθενά και δεν με περιμένει κανείς γιατί χάνω την αίσθηση του χρόνου. Εντελώς! Αγαπώ όμως να γράφω βράδυ και δεν χρειάζεται να απομονωθώ γιατί τίποτα και κανείς δεν υπάρχει γύρω μου όσο γράφω. Από την εδώ πραγματικότητα έχω πάντα μαζί μου την μουσική.

 

Τι νιώθετε κάθε φορά που  μπαίνει η λέξη τέλος σε ένα βιβλίο σας και τι όταν  φτάνει η στιγμή να το κρατήσετε έντυπο στο χέρι σας;

Όπως είπα και πιο πριν, το τέλος γράφεται αλλά στην ουσία, η ιστορία τελειώνει όταν παραδώσω το κείμενο για το τυπογραφείο. Το «πρώτο τέλος» με συγκινεί αφάνταστα γιατί το γράφουν οι ήρωες. Η στιγμή όμως που δίνω μόνιμα το «τέλος» είναι η στιγμή που παραδίδω το κείμενο για να μπει στην τελική ευθεία και τίποτα δεν υπάρχει πια για να αλλάξει. Αυτό είναι το τέλος και νιώθω ότι αποχωρίζομαι ανθρώπους που ζήσαμε μαζί σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, μοιραστήκαμε τα πιο βαθιά συναισθήματα της ψυχής μας και δεν θα έχουμε την ευκαιρία να το ζήσουμε ξανά. Όσο για την υπέροχη στιγμή που φτάνει σε μένα το βιβλίο, νιώθω ότι καλωσορίζω κάτι ζωντανό που νιώθει ίδια συγκίνηση με μένα και που μαζί, διανύσαμε μια πολύ μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσει η στιγμή της αγκαλιάς.  

 

Πείτε μας ένα αγαπημένο σας βιβλίο που πιστεύετε ότι δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.

Ελληνική Μυθολογία.

 

Ποια είναι η ερώτηση που θα θέλατε να απαντήσετε και δε σας έχει ρωτηθεί ποτέ;

Δεν ξέρω αλλά είμαι περίεργη να την μάθω κι ακόμα περισσότερο να την απαντήσω!

 

Πότε και  με ποιον  τρόπο γεννήθηκε  ο τίτλος  του βιβλίου; Στην αρχή της συγγραφής ή στο τέλος της;    

Είναι το μοναδικό βιβλίο που ο τίτλος γεννήθηκε μετά την ολοκλήρωση του. Συνήθως γεννιέται κατά την διάρκεια της συγγραφής και είναι μια φράση μέσα από το βιβλίο που καθορίζει την ταυτότητα του. Η φράση ‘Δανεικές Ταυτότητες’ δεν χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο κείμενο γεννήθηκε στο μυαλό μου κάποια στιγμή που το διάβαζα ξανά και αντιλήφθηκα ότι καθόριζε την ιστορία.

 

Αν σας ζητούσαν να περιγράψετε με ένα επίθετο τους ήρωες του  βιβλίου σας  ποιο θα αντιστοιχούσε στον καθένα;

Άνθρωποι μόνοι.

 

Τέταρτο βιβλίο στην σειρά, εκδίδετε τα βιβλία σας με την σειρά που έχουν γραφτεί;

Η απάντηση είναι όχι. Οι ‘Δανεικές Ταυτότητες’ είναι το δεύτερο βιβλίο που ξεκίνησα να γράφω, ένα μόλις μήνα μετά που ξεκίνησα να γράφω το ‘Κύκλοι από Θρύψαλα’. Συγγραφή σε ίδια χρονική περίοδο. Το ίδιο έχει συμβεί και με βιβλία που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα.


 


Πείτε μας λίγα λόγια για την Στάλω.

Τι κάνει στον ελεύθερο της χρόνο; Ποιο είναι το μότο που την αντιπροσωπεύει;

Επειδή εδώ και χρόνια δουλεύω στο σπίτι θεωρώ ότι ο χρόνος μου είναι πάντα ελεύθερος γιατί τον αξιοποιώ όπως θέλω. Όσο μεγαλώνω εκτιμώ κάθε τι που κάνω γιατί, μπορώ και το κάνω. Μότο σταθερό και πάντα σε εφαρμογή ‘Ότι δεν λύνεται, κόβεται’.

 

Πιστεύει στον έρωτα και στο   happy-end ; Πιστεύει στο θεσμό  της φιλίας;

Ο έρωτας είναι η βάση και το κυρίως συστατικό που χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω κάθε χρώμα που γράφω. Αν δεν τον πίστευα δεν θα τον έγραφα. Happy End υπάρχει αλλά είναι υποκειμενικό γιατί φτιάχνεται από το ‘κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα’. Η φιλία είναι επένδυση ψυχής, θεμέλιο για κάθε είδος σχέσης. Στους φίλους μου δίνομαι ολοκληρωτικά, με τον καθένα φτιάξαμε την μοναδική δική μας σχέση γιατί καθένας αγγίζει ξεχωριστά στοιχεία του εαυτού μου. Άλλοι είναι μαζί μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με άλλους συναντήθηκα πρόσφατα αλλά είναι σαν να ζήσαμε από πάντα μαζί.

 

Είναι ρομαντική ή ρεαλίστρια;

Ρομαντική Ρεαλίστρια.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο της χρώμα και ποια η αγαπημένη της ταινία; Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να συγχωρέσει;

Αγαπημένο χρώμα το μαύρο. Αγαπημένες ταινίες πολλές αλλά μία από όλες το Me Before You. Δεν συγχωρώ ποτέ τους διπλοπρόσωπους ειδικά αν ήταν φίλοι μου.

 

Τι είναι αυτό που την κάνει χαρούμενη; Και τι αυτό που την εξοργίζει;

Χαίρομαι όταν μετά από πολλά χρόνια συναντώ ανθρώπους από «τα παλιά» ειδικά από τα παιδικά μου χρόνια γιατί μέσα τους βρίσκεται το πιο αυθεντικό κομμάτι του εαυτού μου. Κάτι που με εξοργίζει είναι να βλέπω ανθρώπους να θίγουν την αξιοπρέπεια άλλων ανθρώπων νιώθοντας ότι είναι υπεράνω και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους.

 

Ποιο πιστεύει  είναι το μεγαλύτερό της προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερό της ελάττωμα.

Φιλτράρω τα πάντα μέσα από το χιούμορ, αυτό, για το προτέρημα. Μεγαλύτερο ελάττωμα; Όταν απογοητευτώ από πολύ δικούς μου ανθρώπους κλείνω αμέσως την πόρτα και φεύγω χωρίς να εξηγήσω. Το τελευταίο είναι ελάττωμα γιατί έχω πάντα την πεποίθηση ότι θα καταλάβουν.

 

Κλείνοντας θα ήθελα  να ευχηθώ να έχετε πάντα ανοδικές πορείες, απεριόριστη ευτυχία και πολλή  πολλή  αγάπη   στη ζωή σας!

Η φιλοξενία σας με τιμά και είναι μεγάλη η χαρά μου που μαζί με το χρώμα του νέου βιβλίου μοιράστηκα μαζί σας πολλά ακόμα χρώματα.

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Love Books-Love Read

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις