LOVE BOOKS-LOVE READ :ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΛΑΧΟΥ

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΛΑΧΟΥ 







Από τις εκδόσεις  Χάρτινη Πόλη κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο σου  έργο  ‘’Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ’’Θα ήθελες να μας πεις   μας  λίγα λόγια για   τους ήρωες του βιβλίου και την ιστορία τους;







Καταρχάς θα ήθελα ευχαριστήσω το Love Books - Love Read για αυτή την πολύτιμη ευκαιρία να συστήσω τους ήρωες του βιβλίου!
Οι κεντρικοί ήρωες είναι η Άννα και ο Νεκτάριος στη σύγχρονη εποχή και η Αννέτα και ο Ανέστης σε παλαιότερους χρόνους.  Η Άννα είναι μια φιλήσυχη δασκάλα που διορίζεται στην Κυπαρισσία και αρπάζει την ευκαιρία για να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της. Ο Νεκτάριος βρίσκεται σε μια δύσκολη αποστολή. Στην αρχή τον γνωρίζουμε με διαφορετικό όνομα και η πρώτη άποψη για αυτόν δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική του προσωπικότητα. Στην ουσία είναι ένας “στρατιώτης” που δεν επιτρέπει καμία αδυναμία στον εαυτό του, μέχρι που βρίσκει στο δρόμο του την Άννα.

Η Αννέτα ζει δύο αιώνες πριν. Είναι μια νεαρή κοπέλα που λατρεύει τη θάλασσα κοντά στο σπίτι της στην Κυπαρισσία, όμως οι γονείς της αποφασίζουν να μετακομίσουν στη Μήλο. Εκεί της απαγορεύεται να πλησιάζει την ακροθαλασσιά μόνη της λόγω του φόβου των πειρατών. Όμως η Άννα σε κάθε ευκαιρία το σκάει για εκεί. Σε μια από αυτές τις αποδράσεις της θα συναντήσει έναν κουρσάρο, τον Ανέστη, ακολουθούμενο από ολόκληρο το το πλήρωμα του πλοίου του. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο.

Παράλληλα, γύρω από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας, βρίσκοται κι άλλοι ήρωες που είναι προορισμένοι να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Ο Πάνος ενας εύστροφος και εξίσου νευρικός αστυνομικός. Ο γιος του, ο μικρός Μιχάλης, που μεγαλώνει χωρίς μητέρα και διαθέτει ταλέντο να αποκαλύπτει πλεκτάνες. Η Σωτηρία, που μπαίνει στη ζωή τους πληγωμένη, με μοναδικό σκοπό να διαλευκάνει τη δολοφονία του αγαπημένου της, αλλά βρίσκει πολύ περισσότερα. Η Θάλεια με τα φλογερά κόκκινα μαλλιά και την απελπισμένη ανάγκη να επανενώσει την οικογένειά της.

Όλοι μαζί θα πλέξουν τα νήματα ώστε να ολοκληρωθεί μια συγκλονιστική υπόθεση γεμάτη ανατροπές και έντονες συγκινήσεις.

 

Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψεις την’’ Άννα του Κουρσάρου’’; Πόσο καιρό σου πήρε για να ολοκληρώσεις το βιβλίο; Τι βήματα ακολούθησες για να φτάσεις στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα; Είχες  μια συγκεκριμένη  πορεία ή στην πορεία της συγγραφής άλλαξε;


Το έναυσμα για να γράψω την Άννα του Κουρσάρου ήταν ένα κείμενο που διάβασα σχετικά με τα ακρόπλωρα. Πάντα με γοήτευαν αυτές οι φιγούρες που δυστυχώς έχουν εκλείψει. Λεγόταν πως ήταν η ψυχή του καραβιού και οι ναυτικοί πίστευαν ότι το προστάτευαν στα ταξίδια του. Υπάρχουν ακόμα σε ναυτικά μουσεία και σε καπετανόσπιτα σε νησιωτικές περιοχές. Έχω όμως ανακαλύψει και ένα στην πρόσοψη πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας! Ακόμα δεν έχω καταφέρει να μάθω πως και γιατί βρέθηκε εκεί.

Η συγγραφή του βιβλίου πήρε έξι χρόνια περίπου. Βλέπετε παράλληλα με την συναρπαστική για μένα δεύτερη ζωή των ηρώων του βιβλίου, υπήρχε και η καθημερινότητα με τις απαιτήσεις της. Στο διάστημα αυτό, κατά την έρευνά μου για το βιβλίο, διάβασα αρκετά ενδιαφέροντα συγγράμματα πάνω στη ζωή των πειρατών, τη δράση και την εκδίκαση υποθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων και κείμενα γραμμένα από τα ίδια τα μέλη τους.

Αναφορικά με την πορεία της συγγραφής είχα από την αρχή στο μυαλό μου μια γενική κατεύθυνση αλλά γράφοντας αφέθηκα να με κατευθύνουν και οι ίδιοι οι ήρωες.

 

Τι ήταν αυτό που σ' έκανε να  ξεκινήσεις να γράφεις;

Γράφω από πολύ νεαρή ηλικία. Αναλογιζόμενη πως άρχισα, συνειδητοποιώ ότι ήταν κάτι σαν σκανταλιά. Έβλεπα μια λευκή σελίδα και ήταν πρόκληση να τη γεμίσω με έναν τρόπο που θα την έκανε μοναδική. Έτσι ξεκίνησα. Γεμίζοντας σελίδες με την αρχή μιας ιστορίας που υποσχόταν συγκινήσεις που θα φοβόμουν αλλά μέσα μου θα το ευχόμουν να τις ζήσω.


 



Αν σου ζητούσαν να διαλέξεις μια αγαπημένη σου σκηνή από το βιβλίο, ποια θα ήταν αυτή;

Υπάρχουν πολλές σκηνές που αγαπώ μέσα στο βιβλίο. Θα πω την πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό. Η σκηνή που μέσα στη νύχτα ο Ανέστης βγάζει λαθραία την Αννέτα στο κατάστρωμα του κουρσάρικου καραβιού εν πλω για να πάρει ανάσα. Για μέρες την κρύβει στην καμπίνα του για να γλιτώσει τη ζωή της. Καθώς το πλοίο γλιστράει στα σκοτεινά νερά, ο δροσερός θαλασσινός αέρας μεθάει τα πνευμόνια της, παίρνει την κορδέλλα από τα μαλλιά της και γυρώντας το κεφάλι βλέπει για πρώτη φορά την εντυπωσιακή γοργόνα στην πλώρη.




Ποια  πιστεύεις  ότι  είναι  η μαγική συνταγή που πρέπει να υπάρχει σε ένα βιβλίο για να μπορέσει να αγγίξει την καρδιά του αναγνώστη;

Να τον ταξιδέψει. Αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται για να αγγίξει την καρδιά του. Να τον κάνει να δει τα σκηνικά με τα χρώματά τους, να νοιώσει τις μυρωδιές, να ακούσει τους ήχους και κυρίως να αγαπήσει τους ήρωες, να ταυτίσει για λίγο τα συναισθήματά του με τα δικά τους. Αν ένα βιβλίο το καταφέρνει αυτό, πιστεύω ότι έχει τη συνταγή.


Πότε και με ποιον τρόπο γεννήθηκε ο τίτλος του  βιβλίου; Στην αρχή της ιστορίας ή στο τέλος της; 

Ο αρχικός τίτλος που είχα σκεφτεί για το βιβλίο ήταν «Η Γοργόνα της Φωτιάς». Ωστόσο δε φαινόταν δίκαιο, γιατί αφορά μόνο το κομμάτι της ιστορίας που εξελίσσεται στο παρελθόν. Όταν ολοκληρώθηκε το βιβλίο σκέφτηκα διάφορους εναλλακτικούς τίτλους. Με τη βοήθεια των έμπειρων συνεργατών του εκδοτικού οίκου επιλέχθηκε η «Άννα του Κουρσάρου» ως πιο «δυνατός» τίτλος. Μου αρέσει πολύ και τον θεωρώ πετυχημένο γιατί συνδιάζει την Άννα από τη σύγχρονη ιστορία και τον Κουρσάρο από την ιστορία που διαδραματίζεται στο παρελθόν. 


Υπήρξε κάποιο σημείο στο βιβλίο που σε δυσκόλεψε λίγο περισσότερο; 

Δεν ήταν σημείο αλλά χαρακτήρας. Η Θάλεια. Έχει δυνατές αντιφάσεις. Έπρεπε να συνδιάσω πολλά στοιχεία πάνω της και να έχει έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Θεωρώ όμως ότι τα κατάφερα.


Αν σου ζητούσαν  να περιγράψεις με ένα επίθετο τους ήρωες της ιστορίας ποιο θα αντιστοιχούσε στον καθένα και γιατί;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Ας μου επιτραπούν μια δυο παραπάνω λέξεις. Λοιπόν για να δούμε: Άννα: αισιόδοξα δυνατή, Νεκτάριος: ικανός και δυναμικός, Αννέτα: ανατρεπτική, Ανέστης: αποφασισμένος, Πάνος: νευρικός αλλά κρυφά τρυφερός, Σωτηρία: πληγωμένη αλλά αξιοθαύμαστη Μιχαλάκης: πανέξυπνος και ευαίσθητος και η Θάλεια πολύπλευρη με δικό της κώδικα ηθικής.





Ποιο από τα βιβλία σου θα ήθελες να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη ;

Όλα! Πολύ θα ήθελα να τα δω σε εικόνα. Το νησιώτικο σπίτι τριγυρισμένο από τις λεμονιές στο «Δάκρυ στη Θάλασσα» και το φιλί πριν την επικίνδυνη βουτιά από το γκρεμό στην «Αλισάχνη». Ίσως λίγο περισσότερο, ωστόσο, θα ήθελα να δω σε ταινία την «Επικίνδυνη Νηνεμία» και την «Άννα του Κουρσάρου».



Υπάρχει κάποιος ήρωας  από τα βιβλία σου που να του έχεις μεγαλύτερη αδυναμία;

Αγαπώ πολύ όλους τους ήρωές μου. Έχουν όλοι κάτι από την ψυχή μου. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου όμως, θαυμάζω πολύ την Άννα, που στις φλέβες της κυλάει (ή, πιο σωστά, κοχλάζει) το αίμα του κουρσάρου.




Αν σου δινόταν η ευκαιρία να ξαναγράψεις  κάποιο από τα βιβλία σου θα άλλαζες  κάτι;

Θα έβαζα περισσότερους αφηγητές στην «Αλισάχνη». Μόνο αυτό.




Πες μας   λίγα λόγια για την Ασπασία.  Ποιο είναι το μότο της; Τι την εξοργίζει; Τι δε θα μπορούσε να συγχωρήσει ποτέ;  Πιστεύει στη φιλία; Τι θεωρεί απόλυτη ευτυχία; Και τι θα ήθελε να ευχηθεί  στον εαυτό της και στους αναγνώστες της;

Η Ασπασία πιστεύει στην αγάπη και στην ικανότητα του ανθρώπου να την πολαπλασιάζει. Είναι ήρεμη αλλά την εξοργίζει η ηθελημένη μεμψιμοιρία στους ανθρώπους. Της αρέσει να βλέπει τη ζωή με χιούμορ και να βοηθάει ώστε οι γύρω της να νοιώθουν καλά. Δε θέλει να είναι ποτέ απόλυτη και προσπαθεί να συγχωρεί. Η φιλία είναι αληθινό και πολύτιμο προνόμιο. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ απόλυτη, όπως και τίποτα άλλο. Είναι μικρές σιγανές στιγμές που μαθαίνεις να τις ανακαλύπτεις και είναι άνθρωποι που σε έφτιαξαν, που έφτιαξες και άλλοι που βρέθηκαν από τύχη στο διάβα σου.

Εύχομαι πολλές τέτοιες σιγανές στιγμές και πολλούς τέτοιους ανθρώπους σε όλους μας.

Και υπέροχα ταξίδια μέσα από τα βιβλία. Εύχομαι να είναι και η «Άννα του Κουρσάρου» ένα από αυτά.

 


LOVE BOOKS-LOVE READ 


ΟΛΑ ΤΑ  ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΒΛΑΧΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ 


Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Το σπίτι στην παραλία της Κυπαρισσίας που κληρονόμησε η Άννα, είναι γνωστό στους ντόπιους ως το Σπίτι του Κουρσάρου. Στον τοίχο του σαλονιού, ανάμεσα στις μπαλκονόπορτες που βλέπουν στη θάλασσα, στέκει αγέρωχη μια ξύλινη γοργόνα. Το όμορφο ακρόπλωρο, που για χρόνια ήταν η ψυχή ενός κουρσάρικου σκαριού και το προστάτευε στα επικίνδυνα ταξίδια του, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.
Όταν η Άννα, μια ήσυχη και χαμηλών τόνων δασκάλα, διορίζεται στο σχολείο της περιοχής, αποφασίζει να μετακομίσει εκεί, σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να πιάσει τη ζωή της από την αρχή. Όμως, ο ερχομός της χαλάει τα σχέδια αδίστακτων ανθρώπων, που αποτελούν τον πυρήνα μιας σκοτεινής τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο αυστηρός και συντηρητικός διευθυντής του γυμνασίου γνωρίζει την Άννα και νιώθει τις ισορροπίες του να αλλάζουν. Ωστόσο, συνεχίζει ακάθεκτος την αποστολή του…
Ένα κρυμμένο για χρόνια χειρόγραφο φέρνει στο φως την ιστορία της Αννέτας και του Ανέστη, του κουρσάρου. Πώς γίνεται γεγονότα που ξεκίνησαν το 1840 να επηρεάζουν τόσο δραματικά το παρόν;
Μπροστά στα μάτια της γοργόνας, η Άννα σταδιακά αλλάζει, μετατρέπεται σε μια τολμηρή γυναίκα, που ρισκάρει τα πάντα, βοηθάει στην εξιχνίαση μιας συγκλονιστικής υπόθεσης και εμπιστεύεται έναν απρόσμενο έρωτα.


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΝΗΝΕΜΙΑ 




ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Λίστα χαρακτηριστικών
SKU: 
9789606217999
ISBN:
 
9789606217999
Εκδότης:
 
Έτος Έκδοσης:
 
Διαστάσεις:
 
14Χ20,5cm
Σελίδες:
 
584

Ασπασία Βλάχου

 «... δεν μπορώ να μιλήσω σε κανέναν. Είναι σαν να έχω να κάνω με έναν διαφορετικό άνθρωπο. Δεν με κακομεταχειρίζεται, αλλά στον αέρα υπάρχει ηλεκτρισμός. Ξέρει ότι έχω ανακαλύψει την αλήθεια και μετά από εκείνη τη φοβερή νύχτα δεν τον κοιτάζω καν στα μάτια, φοβάμαι μην προκαλέσω κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω. Πρέπει να με βοηθήσεις. Μη διανοηθείς να τηλεφωνήσεις, απλώς έλα. Νομίζω ότι συνέχεια αναπνέει πίσω από τον ώμο μου, ότι ακούω τα βήματά του ακόμα και αυτή τη στιγμή...» Η απελπισμένη έκκληση της Άρτεμης για βοήθεια φτάνει στην Ελένη σε ένα σημείωμα κρυμμένο μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Με έναυσμα ακόμα έναν σφοδρό καβγά με τον άντρα της, η Ελένη εγκαταλείπει την Αθήνα για να βρει τη φίλη της. Η Άρτεμη, με ψυχή και σώμα τραυματισμένα από ένα ατύχημα αλλά πάντα αδάμαστη σαν τα κύματα που παλιότερα έσχιζε σαν γοργόνα, ζει στην Κάλυμνο με τον αδελφό της τον Ταξιάρχη. Όταν η Ελένη τη συναντά, βρίσκει τον χαρακτήρα της αλλαγμένο. Είναι όμως ο Ταξιάρχης η αιτία για το μυστηριώδες σημείωμα; Ταυτόχρονα, σε μια κρυφή σπηλιά και σε ένα καράβι που κάνει «επιδρομές» στους κοντινούς βυθούς, διεξάγεται μια παράνομη επιχείρηση οργανωμένη προσεκτικά από έναν ισχυρό και ύπουλο άνθρωπο. Στα δωμάτια του σπιτιού τής Άρτεμης και του Ταξιάρχη η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Αργά τη νύχτα η αποθήκη με τη σφηνωμένη πόρτα έχει φως και στο παράθυρό της η Άρτεμη ισχυρίζεται ότι βλέπει έναν άγγελο κάνοντας την Ελένη να αμφιβάλλει για το μυαλό της. Η Ελένη, ωστόσο, φοράει ακόμα τη βέρα του Νίκου και ο Νίκος, ένας καταδυόμενος αρχαιολόγος που τον δένουν δυνατοί όσο και επώδυνοι δεσμοί με την Κάλυμνο, δεν είναι διατεθειμένος να τη χάσει. Θα κινήσει γη και ουρανό για να σπάσει τον κλοιό που σφίγγει συνεχώς γύρω από τις δύο γυναίκες. Μέσα στο υπέροχο, άγριο σκηνικό του νησιού, οι ρόλοι αντιστρέφονται συνεχώς, ο κίνδυνος ελλοχεύει, η απληστία, ο έρωτας, το μίσος και η ιδεολογία επηρεάζουν τις εξελίξεις και οι ήρωες υπερβαίνουν τα όριά τους και επιχειρούν το ακατόρθωτο.


ΑΛΙΣΑΧΝΗ 



 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Αλισάχνη είναι το ίχνος που αφήνει το άγγιγμα της θάλασσας και όλα ξεκίνησαν όταν η θάλασσα τράβηξε στα βάθη της ένα πλοίο κάπου στο Ιόνιο πέλαγος. Εκείνη την ημέρα η Μαργαρίτα βρήκε τον προϊστάμενό της μεθυσμένο στο γραφείο του, να ψελλίζει μισόλογα που εκείνη δεν έπρεπε να είχε ακούσει. Για να φιμώσει τον απόηχό τους καταφεύγει στο πατρικό της, μα εκεί θα βρεθεί μπροστά στην πιθανή εμπλοκή του Μάριου στην υπόθεση του ναυαγίου. Καθώς το ηλεκτρισμένο άγγιγμά του την τραβάει στα άγνωστα βάθη της δικής του θάλασσας, στο σκοτεινό του βλέμμα που τη γεμίζει τρόμο και ταυτόχρονα τη μαγνητίζει, θα δει τον πραγματικό της εαυτό... Γύρω της όμως θα μαίνεται τρικυμία. Από την Αθήνα στη Ναύπακτο και από εκεί στη Ζάκυνθο ένα φοβερό μυστικό κατατρέχει τη Μαργαρίτα, που μπαίνει στο στόχαστρο των υπεύθυνων μιας αποτρόπαιης πλεκτάνης, κολυμπώντας συνάμα στην άγνωστη θάλασσα ενός επικίνδυνου έρωτα.

ΔΑΚΡΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Την ημέρα που ξεκίνησαν όλα, η Άλκηστη είχε ραντεβού με την οδοντίατρό της. Όμως, αντί γι’ αυτήν, βρίσκει ένα ματωμένο σημάδι στον τοίχο κι έναν άγνωστο που την εμποδίζει να φύγει… Λίγο καιρό μετά την εξαφάνιση της γιατρού, ένας θάνατος συγκλονίζει την Άλκηστη. Η σκιά του βαραίνει πάνω της κι έτσι αποφασίζει να υπερβεί τους δισταγμούς της και να περάσει για πρώτη φορά το καλοκαίρι στο αιγαιοπελαγίτικο νησί της καταγωγής της. Ωστόσο, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που σχετίζονται με την εξαφάνιση της γιατρού, την περιμένουν εκεί, για να την εμπλέξουν σε έναν χορό αποκαλύψεων. Την ημέρα που ξεκίνησαν όλα, ο Ντέιβιντ, στρατιωτικός εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Ελλάδα για να προστατεύσει τη θεία του από μια αδιευκρίνιστη απειλή. Αντί γι’ αυτήν, μόμως, βρίσκει ένα άδειο σπίτι με ένα ματωμένο σημάδι στον τοίχο και μια νεαρή γυναίκα, στην οποία δεν επιτρέπει να φύγει προτού μάθει όσο περισσότερα μπορεί για τις συνθήκες εξαφάνισης της θείας του. Έμπειρος στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, ο Ντέιβιντ εργάζεται μεθοδικά για να ανακαλύψει τι έχει συμβεί. Τα στοιχεία τον οδηγούν στο αιγαιοπελαγίτικο νησί της καταγωγής του και στα ίχνη της Άλκηστης. Ένα καθρεφτάκι που στην πίσω πλευρά του έχει σχεδιασμένο ένα λευκό μπουμπούκι, συνδέει την εξαφάνιση της γιατρού με ένα σπίτι στο νησί και μια υπόθεση ναρκωτικών. Ταιριάζοντας ένα ένα τα κομμάτια, ο Ντέιβιντ διαπιστώνει αφενός ότι η Άλκηστη έχει σημαντική εμπλοκή στην υπόθεση και αφετέρου ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να την κρατήσει δίπλα του με κάθε τρόπο. Σε αυτό το ταξίδι, κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο του Αιγαίου και ανάμεσα στο εκτυφλωτικό λευκό των σπιτιών και τις ομορφιές του νησιού, η Άλκηστη θα ξεπεράσει τη θλίψη της, θα ερωτευτεί βαθιά και θα κινδυνεύσει θανάσιμα.

LOVE BOOKS-LOVE READ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις